Ocupació, treball i precarietat – Vaga general feminista del 8 de març 2023

Publiquem l’informe Ocupació, treball i precarietat

Treball i precarietat

La bretxa salarial global és del 19,7%. de mitjana, les dones cobrem 5.906,93 € anuals bruts menys que els homes. Com més feminitzat és un sector, més baixos són els salaris! Contractes precaris suposen més bretxa.

La bretxa salarial existeix en tots els elements salarials: el salari base mensual de les dones és un 15,1% inferior als homes. En els complements salarials, és del 30,34%. El pagament en concepte d’hores extraordinàries és un 66,55% superior en els homes.

Les bretxes generen pobresa present i futura, atès que impacten sobre les rendes del treball. En l’etapa de la jubilació la bretxa salarial s’eixampla i se situa entre el 28% i el 30%, a mesura que ens fem grans.

El 14% de les persones ocupades al nostre país són pobres. El 27,2% de les dones pateixen risc de pobresa o d’exclusió social. 57% en el cas de les dones migrants extracomunitàries. L’atur en dones joves s’enfila al 28 %, 5 punts per sobre que les dels homes.

Un 57% de dones estan cercant ocupació. La feminització de la pobresa també és conseqüència de la vulneració de drets fonamentals com l’accés a l’habitatge, espai vital per sustentar la vida i les cures. Gairebé 1 milió de persones pateixen exclusió severa en l’accés a l’habitatge. Un 22,2% de les persones amb capacitat menstruant relaten no haver tingut accés a productes menstruals.

Cures i corresponsabilitat

Les dones aportem 10,8 bilions de la riquesa mundial, producte del treball de cures no remunerat que realitzem. A L’estat espanyol, el 2018 es van treballar 130 milions d’hores sense remunerar

Les dones assumim el 92,14% de les excedències per cura de filles i fills. El 78,3% d’excedències per cura de familiars dependents. Més del 90% en els casos dels permisos per cura de persones a càrrec.

Violències

En l’entorn laboral els assetjaments sexuals, per raó de sexe, per orientació sexual, identitat o expressió de gènere són molt habituals i tenen gravíssimes conseqüències en la salut de les dones.

Els masclismes quotidians, invisibles per normalitzats, i que determinen també la salut i la qualitat de vida de les dones, tant en l’entorn laboral com en la resta d’esferes SÓN DIARIS, I PASSEN A TOTES LES EMPRESES.

A Catalunya, un 7,7% de les persones treballadores perceben conductes discriminatòries a la feina, que afecten les dones (11,3%) en major mesura que els homes (4%)

  •  Un 3,5% de dones relaten haver patit assetjament sexual.
  • Un 15,6% ofenses, amenaces o comportament humiliant:
  • I un 6,2% violència o intimidació

Fonts: Idescat. Intermón Oxfam. Projecte Lliures (Òmnium Cultural)

LLEGEIX L’INFORME COMPLET

Diari de la Vaga General – Versió PDF

Argumentari breu – Vaga general feminista – Versió PDF

Informe Ocupació, treball i precarietat – Versió PDF