La Intersindical es reuneix amb diverses organitzacions polítiques per aconseguir l’aplicació del permís menstrual retribuït

Les darreres setmanes, la Secretaria Feminista de la Intersindical ens hem reunit amb diverses organitzacions polítiques de l’àmbit municipalista i parlamentari. ERC, Guanyem Catalunya, la CUP i Junts s’han posat en contacte amb nosaltres amb l’objectiu de conèixer la campanya que vam iniciar la primera setmana de maig, per reclamar un “permís retribuït
menstrual i per climateri, d’un dia al mes sense justificar, al qual es poden acollir, a més de les dones, els homes trans i les persones no binàries amb capacitat menstruant”. Aquesta campanya va sorgir arran del “permís de flexibilització menstrual” aprovat el passat 30 d’abril a l’ajuntament de Girona, a instàncies de la nostra secció sindical.

En aquestes reunions hem expressat el nostre compromís per incorporar a l’agenda negociadora de cada centre de treball on hi tenim representació, la demanda d’aquest permís. Així mateix hem recollit amb entusiasme la proposta d’aquests grups de presentar mocions als ajuntaments de Catalunya, sempre que instin a negociar-los en els termes que proposa el sindicat -de caràcter retribuït- atès que és la única manera que aquest permís esdevingui efectiu i garantista. Alhora s’han compromès a garantir aquest permís a les persones treballadores del Parlament i a tractar-ho a la cambra perquè es legisli en aquest sentit.

Amb totes elles hem compartit reflexions entorn de la necessitat de visibilitzar els nostres cossos i la nostra salut, específicament en l’actual marc de relacions laborals patriarcal, androcèntric i sexista. Hem convingut que queda molt camí per recórrer i cal remoure molts obstacles de caràcter socioeconòmic i polític, així com culturals i morals per avançar cap a una societat on les dones tinguem reconeguts els nostre drets bàsics i el dret a la nostra salut hormonal. Hem conclòs que només en el marc d’una República catalana independent de drets i social es donaran les condicions objectives per erradicar totes les expressions sistèmiques del patriarcat.

La Intersindical ens comprometem a continuar lluitant cada dia i des de tots els centres de treball per millorar les condicions de treball actuals de la classe treballadora i de les dones de manera específica amb l’objectiu estratègic de construir la República Feminista de la classe treballadora.